Betting med Paypal

PayPal är en tjänst som erbjuder möjlighet att föra över pengar till och från konton världen över. Tjänsten kommer från USA och har funnits sedan 2002. Sedan dess har den blivit omåttligt populär, framförallt bland de som ägnar sig åt e-handel i måttlig utsträckning, eller de som handlar mellan privatpersoner. På senare tid har även spelsajter anammat funktionen och PayPal odds och betting har blivit en allt vanligare betalningsmetod bland spelare på olika bettingsidor.

Betting med PayPal går oftast till så att du anger den mejladress som är kopplad mot ditt PayPal-konto till spelsajten. Därefter kan du sätta in pengar för att fylla ditt saldo på bettingsidan, och därefter kan du sätta igång att tippa fotboll till exempel. Om du vinner så kan du begära ut pengarna till samma konto som du satte in ifrån. Därefter kan du antingen sätta in dem på ditt bankkonto eller skicka dem vidare till valfritt konto eller sajt.

Gunnar Sjöström
2018-06-08
2018-11-15

Hur det fungerar

PayPal fungerar i princip som en bank där du kan sätta in och ta ut pengar som du vill. De kan även hjälpa privatpersoner och företag med lån och kreditkort men det hör till en annan text. Deras affärsidé bygger på att ta PayPal avgifter på transaktioner. Hur mycket det kostar beror på betalningens storlek, om det är mellan olika länder med mera. Om du använder PayPal för att spela kan även spelsajten ta ut en avgift för transaktionerna.

Eftersom du bara behöver ange din mejladress till spelsajten innebär PayPal att man som spelare slipper lämna ut känsliga kontouppgifter till ofta utländska och anonyma företag. Detta gör att många föredrar PayPal och andra e-plånböcker framför direkta banköverföringar trots att de direkta alternativen tar kortare tid. Att PayPal är en så spridd och populär plattform gör att det är lätt att känna sig trygg med att allt ska gå rätt till.


Bank ID
ScandiBet

18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller
Casumo 100kr

18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller
Snabba uttag
Snabbare Mobilt BankID
Inget konto krävs
18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller
Hajper ingen registrering
snabba uttag
18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller
Casinostugan 100kr

18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller
Populära
ComeOn 100kr

18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller
Mobilautomaten 100kr

18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller
Turbo Vegas

18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller

Transaktioner

Att använda PayPal tar något längre än att göra direkta banköverföringar eftersom pengarna måste "mellanlanda" i e-plånboken innan betalningen kan gå igenom. Det brukar ta mellan 2 och 5 bankdagar från det att pengarna sätts över från ditt bankkonto tills de är framme hos mottagaren. Först sätter du över dem på PayPal-kontot och sedan vidare till mottagaren. Om du endast använder PayPal Sverige tar det något kortare tid eftersom betalningen inte går mellan flera länder.

På PayPal kan du se din fullständiga transaktionshistorik så att det blir lätt att hålla koll på hur mycket du har bettat för och eventuella vinster och förluster. Du kan även se hur hög avgift PayPal tagit för varje transaktion och det finns ett register över vad olika betalningar kostar.

Uttag

Att öppna ett PayPal-konto innebär att ingå ett juridiskt avtal vilket gör att endast myndiga personer får registrera sig. I Sverige har alltså PayPal åldersgräns på 18 år. Det finns rättsfall där yngre personer har öppnat konton och handlat olagligt - inget att rekommendera eftersom deras målsmän då kan bli skyldiga att betala stora summor till företagen som lurats av ungdomarna.

För att tjäna pengar och kunna driva sin verksamhet tar PayPal kostnad på alla transaktioner. Hur hög den är beror på betalningens storlek och en del andra faktorer. Grundavgiften ligger på mellan 1,9 % och 3,4 % av betalningsbeloppet. Kostnader för internationella transaktioner kan tillkomma.

Kostnader

Eftersom de flesta betting-sajter är baserade på Malta eller i andra länder så kommer en crossborder-avgift att tillkomma på mellan 19,99 kr och 39,99 kronor. Om pengarna måste växlas till en annan valuta tillkommer dessutom en avgift för detta. När du använder PayPal legitimerar du dig med Mobilt BankID för maximal PayPal säkerhet. PayPal-kunder utsätts ibland för bedrägeriförsök, så tänk på aldrig blanda PayPal med andra betalningstjänster som till exempel Western Union.

Fördelar och nackdelar

Paypal betalning innebär både en längre transaktionstid än banköverföringar och i vissa fall en högre kostnad. Anledningen till att det ändå används av så många är den trygghet och anonymitet som en e-plånbok erbjuder. Att just PayPal är den populäraste har förmodligen att göra med att de haft lång tid på sig att bygga upp ett gott rykte över hela världen och att de fungerar i många olika branscher. Nya innovativa tjänster som till exempel Zimpler har ännu inte hunnit få fäste i det allmänna medvetandet.

Trots dess enorma popularitet bland e-handlare i allmänhet är det tyvärr många spel- och bettingsajter som inte erbjuder betalning med PayPal. Det snarlika "Skrill" är av någon anledning vanligare, men en jämförelse med tidigare år visar att PayPal fortfarande ökar sin marknadsandel bland spelföretagen, precis som svenska Klarna gör genom sin tjänst Zimpler. Generellt kan vi se att de direkta bankbetalningarna blir mer och mer ovanliga och detta beror förmodligen för att spelarna uppskattar anonymitet.

Historien bakom Paypal

PayPal grundades 1998 under ett annat namn och var ett företag som utvecklade säkerhetslösningar åt mobila enheter. 2002 bytte de namn till PayPal och styrde om sin verksamhet mot betalningslösningar i samarbete med ett företag som grundats av Elon Musk. Det stora genombrottet kom samma år när PayPal köptes av eBay och i samband med det blev synligt för en global publik. 2014 blev PayPal självständigt från eBay och har sedan dess mer eller mindre skaffat monopol i e-plånboksbranschen. Enkelheten med PayPal skapa konto har gjort att många mindre e-handlare väljer att använda tjänsten istället för att fakturera.

Sammanfattning

Huruvida man bör använda PayPal som betalningsmetod på bettingsajter avgörs av vad du som spelare tycker är viktigt. Om snabba överföringar är din prioritet så bör du titta på andra lösningar, men om du vill vara anonym och använda ett mycket respekterat företag så rekommenderar vi att du öppnar ett PayPal bankkonto idag om du inte redan har gjort det. Du kan förvänta dig att transaktionerna tar några dagar, men du kan känna dig helt trygg med att inga slantar kommer på villovägar så länge sajterna du spelar på har rent mjöl i påsen.