E-sportens utveckling

Att påstå att E-sport har en bit kvar och saknar tillräckligt många åskådare för att tas på allvar är helt fel och oriktigt. E-sport är i allra högsta grad igång, lever sitt egna liv och står helt och hållet på egna ben genre-mässigt. Flera nationella och internationella turneringar spelas årligen och vissa event visas redan på tv.

Det som dock har en bit kvar på vägen inom E-sporten är odds bonusar och själva sportsbooken hos alla spelbolag där det dessutom är långt ifrån alla som erbjuder spel på E-sport.

Gunnar Sjöström
2018-07-23
2018-11-15

E-sport och framtida betting

Än finns det arbete kvar att göra inom sportsbetting delen inom E-sport, och framförallt erfarenheten hos spelbolag måste byggas upp och bli stadigare över tid. I andra etablerade sporter som fotboll och ishockey finns redan all kunskap som behövs för att kunna utveckla och hålla oddsnivåerna rätt så att spelbolagen inte gör förluster på spelen. För tillskillnad från förr i tiden så räknas moderna odds ofta ut av algoritmer snarare än hur många som satsar på varje möjliga utgång i spelet, och därför gäller det att ha tillräcklig insikt i sporten för att man inte ska ha fel ingångsvärden från början. Läs mer om detta i vår tipsguide för E-sport!

Uppgjorda matcher

I startgropen av de flesta trender förekommer det ofta fuffens och och fuskspel. Men spelbolagen är inte så naiva som dessa skumrask hoppas!

Om till exempel en massa E-sport fantaster plötsligt dyker upp och bettar på bara en sida i överdriven mängd pingar det såklart till hos spelbolaget i fråga. "Vad är det som händer här egentligen?", detta skulle kunna vara ett tecken på att en proffsspelare tänker lägga sig och istället göra vinst på att spela på sin motståndare.

Tidigare i år åkte till exempel ett sydkoreansk StarCraft proffs fast för att ha varit delaktig i en matchuppgörelsehärva. Just StarCraft har tyvärr en mörk historia av matchuppgörelser, men CS:GO och hela Counter Strike scenen är inte långt efter och inte heller League of Legends heller för den delen. Men misströsta icke! I och med att E-sporten blir större för varje dag som går, och att betting på E-sport växzer med det, blir fulspelen bara färre och färre! Man ska inte låta sig avskräckas från spel på grund av detta, istället ska man vända sig mot seriösa spelbolag med bra koll. Då kommer man klara sig galant.

En väletablerad och tidig E-sport sajt vid namn Unikrn, (ja det stavas så), berättade om ett tillfälle då en 15:1 oddsare plötsligt fick över 90% av alla bett. Då stoppade man alla spel och notifierade turneringsorganisatörerna för att göra vidare undersökningar. Sedan går man vidare och kollar varje e-sport lag i turneringen.

Det skapas hela tiden nya oragnisationer och kommunikationsled för att förhindra fusk av denna sort. ESIC (The Esports Integrity Coalition) är en sådan organisation och håller ständigt ett öra mot marken. ESIC är numera en viktig del i både MGA (Maltese Gaming Authority) kretsar, UK Gambling Commission som hos Nevada Gaming Control Board i USA. Så ESIC är en stadig observatör och garant för säkert spelande på E-sport och E-sport betting i stort och täcker således in det mesta av den Europeiska oddsbetting marknaden, vilket är bra.

Ljus framtid

Snart kommer alla betting instanser vara på plats och då kommer E-sporten florera ännu mer. Du kan prova redan nu med dessa säkra bettingsajter:

Lycka till!