Det innebär minimum odds

I samband med att du hämtar en välkomstbonus hos ett spelbolag brukar det framgå att det krävs ett visst minimumodds för att kunna omsätta bonusen. Innan du har omsatt bonusbeloppet har du inga möjligheter att plocka ut pengarna till ditt eget bankkonto, varpå det är viktigt att ha koll på hur min odds fungerar och hur man gör för att omsätta på ett så effektivt sätt som möjligt.

Många spelbolag har det som en affärsidé att locka nya kunder med en välkomstbonus, som antingen är en ren insättningsbonus, ett free bet eller någonting annat som ger dig som kund chansen att spela utan att riskera några egna insatser. Det är självklart en potentiell förlustaffär för spelbolagen, men det är också ett sätt att välkomna nya kunder på ett trevligt sätt.

Samtidigt vill man inte dela ut bonuspengar helt gratis, utan det krävs en motprestation för att få ta del av dessa potentiella gratispengar. Dels måste man alltså registrera sig hos spelbolaget – och därigenom börja spela. På så sätt har spelbolaget säkrat minst en ny kund när man delar ut en bonus för besväret. Men det finns också andra saker som behöver uppfyllas innan man få göra vad man vill med pengarna.
Bonusbeloppen är generellt sett belagda med omsättningskrav, något som gäller både om man spelar hos ett spelbolag med svensk licens och ett spelbolag i utlandet. Det finns sällsynta exempel på spelbolag som har omsättningsfria bonusar, men då det i praktiken är som att ge gratispengar direkt i fickan är det högst ovanligt.
Gunnar Sjöström
2022-07-04
2022-07-06

Minimum odds är en del av omsättningskraven

Ett omsättningskrav kan se lite olika ut hos olika spelbolag, men handlar om att du som kund och bonusmottagare måste spela för dina bonuspengar ett visst antal gånger innan du är fri att plocka ut pengarna till ditt bankkonto. Om det inte vore för omsättningskrav hade man alltså i praktiken kunnat logga in som ny kund hos ett spelbolag, hämta en bonus och sedan plocka ut pengarna utan att någonsin logga in igen. Det är spelbolagen inte intresserade av.

Så hur går omsättningen till?

Du loggar in hos ett spelbolag och hämtar en bonus. Ofta krävs det att du gör en insättning för att kvalificera dig till bonusen. Hos svenska spelbolag är det dessutom bara helt nya kunder som har möjlighet att hämta en bonus.


Nu kan du använda bonuspengarna till att lägga bets hos ditt spelbolag. Däremot kan du inte plocka ut några pengar innan du har omsatt bonusen. Omsättningskraven varierar och bör läsas igenom innan man accepterar bonusen.

Omsättningskraven kräver ofta att du spelar för bonusbeloppet ett visst antal gånger. Det kan vara x4, x6 eller rent av x20. Det innebär att du behöver lägga bets för motsvarande summa för att frigöra bonuspengarna. Min odds innebär att dina bets måste spelas till ett visst minimumodds för att kvalificeras till omsättningskraven. Annars hade man kunnat lägga tusentals kronor på ett odds runt 1,01 eller liknande. När du har spelat för omsättningskraven summa, till odds som är minst lika höga som minimumoddset i omsättningskraven, är du fri att använda bonuspengarna som du vill.

Varför finns omsättningskrav och minimum odds?

Som vi varit inne på tidigare finns omsättningskrav för att spelbolagen inte ska dela ut gratispengar som utnyttjas av kunderna – och plockas ut innan de ens spelar på sajten. Det är ett sätt att säkerställa att kunderna stannar kvar och spelar på sajten.


Samma sak gäller för minimumodds, som är ett sätt för spelbolagen att göra det säkert att kunderna spelar på bets som inte är för enkla. Det ska vara en utmaning att omsätta sin bonus.

Vad är normala minimumodds?

Minimumoddsen varierar kraftigt mellan olika spelbolag och när man ska jämföra omsättningskrav är det en viktig parameter att ta i beaktande. Många kollar endast på det totala bonusbeloppet som behöver omsättas, snarare än till vilket odds som omsättningen måste ske.
1.50 är ett vanligt minimumodds, men det kan vara uppe till 2.00 gånger pengarna som krävs för att en spelkupong ska kvalificeras till omsättningen. I sådana fall blir det väsentligt svårare att omsätta sin bonus att förlora pengar.
Tänk på att det går att vinna pengar under tiden som man omsätter sin bonus. Pengarna du spelar in blir naturligtvis dina och när omsättningskraven är färdiga kan du plocka ut alla dina pengar, inklusive bonuspengarna.