Fotbolls-EM 2020: Sändningsrättigheterna, spelschemat och oddsen

Nästa stora fotbollsmästerskap är herrarnas EM. Mellan den 12 juni och 12 juli kommer 24 av Europas främsta fotbollsnationer att mötas i mästerskapet för sextonde gången. Det kommer att bli en speciell upplaga. Istället för att en eller två värdnationer arrangerar fotbollsfesten kommer tolv städer att dela på arrangörskapet. Sverige kommer att spela sina första matcher i Bilbao i Spanien och i Dublin på Irland.

Gunnar Sjöström
2019-12-20
2019-12-20

Grupperna är nästan klara

Alla 24 nationer är ännu inte fastställda. 20 nationer är klara medan resterande fyra kommer att utses i Nations Leagues playoff i slutet av mars. Sverige tog sig vidare genom att sluta tvåa i sin kvalgrupp, vilken vanns av Spanien. De har återigen hamnat i samma grupp och kommer att mötas i den första gruppspelsmatchen den 15 juni.

Grupperna ser just nu ut som följande:


A: Schweiz, Italien, Wales, Turkiet


B: Ryssland, Danmark, Belgien, Finland

C: Nederländerna, Österrike, Ukraina + Playoff-lag


D: England, Tjeckien, Kroatien + Playoff-lag


E: Sverige, Polen, Spanien + Playoff-lag


F: Tyskland, Frankrike, Portugal + Playoff-lag

Grupp F har kallats för dödens grupp, eftersom den innehåller världsmästarna Frankrike och de regerande europamästarna Portugal. Tyskland har i sin tur varit världsmästare fyra gånger tidigare, samt europamästare tre gånger.

Tre nordiska länder är vidare till EM. Om Island och Norge vinner sina playoffmöten kan det bli första gången som samtliga länder från Norden är med i EM. Det kommer att bli Finlands första europamästerskap och de kommer att ha relativt nära till sina matcher. Dessa kommer att spelas i Köpenhamn och St. Petersburg.

Flera bettingformer

Som en av världens populäraste sporter finns det flera valmöjligheter i bettingsammanhang. Det går att betta på olika spelformer, både under en match och en tid innan. Redan nu, drygt ett halvår innan avspark, går det att betta på gruppvinnarna, vilka som når finalen, vem som blir bästa målskytt samt vilken nation som står som slutlig vinnare. Enligt Betfairs online betting i Sverige har England det bästa oddset på 5.0. Efter dem kommer Frankrike och Belgien med oddsen 6.0 respektive 6.5. Oddset att Sverige vinner är 151.00. Sverige har däremot bättre odds för att ta sig till finalen (31.00). Oddset att de vinner sin grupp är 10.00.

Ju närmare matchdatumen kommer desto fler spelformer kommer att läggas till. Det kommer att gå att spela på matchspel, vilket även kan kallas för 1X2. Det kommer att gå att spela på exakta resultat, hur många mål som görs och handicap. Det kan också bli aktuellt med livebetting för de som vill spela på händelseförloppet under en pågående match. Då går det att spela på t.ex. halvtidsresultat, hörnor och utvisningar.

Se matcherna

Rättigheterna att sända EM delas den här gången av SVT och TV4. SVT kommer att sända 25 av 51 matcher, varav två matcher är Sveriges gruppmatcher. Om Sverige går vidare till åttondelsfinal kommer TV4 att sända den matchen medan SVT får kvartsfinalen. Semifinalerna och finalen kommer att visas på TV4.

Det kommer att bli en ny fotbollssommar nästa år. Förhoppningsvis kommer Sverige att ta sig lika långt som i år, då damerna tog VM-brons, eller längre.