Det viktigaste du måste om offside i fotboll

Först och främst kan offside vara skillnaden mellan vinst och förlust i en fotbollsmatch. Du har säkert funderat kring hur funkar offside egentligen. Oavsett om du ska betta på fotboll eller bara bestämt dig för att njuta av en fotbollsupplevelse är det viktigt att hålla koll på regeln.


Trots att det är en ganska enkel regel att förstå teoretiskt kan det bli betydligt svårare i praktiken när två lag ska spela. När du läser hela artikeln från Oddsbonusaridag kommer du lära dig allt du behöver veta om hur funkar offside i fotboll.

Gunnar Sjöström
2022-08-24
2022-08-24

Vad är offside i fotboll

Offsideregeln handlar om att bedöma om en spelare befinner sig mellan målvakten och sista spelaren i motståndarlaget. Väldigt förenklat kan du visualisera att du tittar på ditt favoritlag. Du ser att målvakten ofta befinner sig i målområdet och har backlinjen framför sig. Inte sällan brukar anfallare i motståndarlaget röra sig nära backlinjen.
Offside kan endast uppstå om anfallare står på "fel sida" när bollen blir passad. Fel sida är den yta som befinner sig mellan målvakten och sista spelaren i backlinjen. Det här innebär alltså att anfallaren måste ligga i linje med sista spelaren i backlinjen. När en spelare ska bli bedömd för offside ingår inte armar och händer.

Principen om att bollen blir spelad framåt

Frågan vad är offside kanske har klarnat lite och det blir ännu enklare med en princip. Bollen måste alltid bli passad framåt för att det ska kunna bli offside. Om passningen sker bakåt kan det alltså aldrig bli offside. Oavsett hur passningen sker innebär framåt att bollen måste bli spelad mot motståndarmålet.
En offsidestående spelare som inte aktivt deltar i spelet kommer vanligtvis inte bli avblåst för offside. Men det finns situationer där offsidestående spelare trots att de inte aktivt deltar i spelet kan bli avblåst för offside. Det finns en del regler som inkluderar målvakten du måste hålla koll på. Läs vidare och lär dig mer om offsideregeln.

Offside fotboll målvakt

Om målvakten blir störd av en offsidestående spelare som inte aktivt deltar i spelet kommer målet ändå bli bortdömt för offside. Med andra ord spelar det mindre roll att offsidestående spelare inte får bollen, men desto viktigare att spelaren störde målvakten. Du ska komma ihåg att motståndare kan påverka spelet och störa målvakten på olika sätt.

Hur motståndarna kan störa målvakten

En situation där målvakten kan bli störd är då en motståndare står så pass nära att domaren upplever att spelaren är aktiv i spelet och därmed stör målvakten. Dessutom kan en motståndare som inte är aktiv i spelet stå framför målvakten och skymma målvaktens sikt. Om motståndaren springer framför målvakten för att få bollen och därefter avviker bort från målvakten i samma ögonblick som bollen flyger mot mål kan det ändå bli bortdömt för att det är störande.
I alla de här exemplen är alltså motståndaren offside och inte aktivt deltagande i spelet. Men motståndaren stör målvakten på olika sätt vilket bidrar till att spelaren påverkar spelet och därmed blir offside.

Undantag från offsideregeln

Samtidigt finns det undantag från offsideregeln som du kan läsa mer om nedan:

- Offside kan inte ske på egen planhalva vilket innebär att spelaren som ska ta emot bollen måste stå på planhalvan som motståndarna utgår ifrån.


- En spelare kan stå var som helst på planen vid inkast utan att det blir offside.


- Det är inte offside vid inspark vilket innebär att en spelare kan stå offside när målvakten eller någon medspelare sparkar bollen vid inspark.


- Slutligen är det ingen offside när bollen blir slagen direkt från hörna.

Offside när spelare befinner sig på mållinjen


Oavsett om det oavsiktligt eller inte kan det inträffa att en spelare lämnar planen. När det sker utan tillstånd från domaren blir spelaren bedömd som om spelaren befinner sig på mållinjen vid en offsidebedömning. Därtill ska en spelare som lämnat planen avsiktligt utan tillstånd från domaren få gult kort.


I situationer där en spelare står stilla vid någon av stolparna inne i målet när bollen går i mål ska inte bli bedömt som offside. Däremot om spelaren står mellan stolparna och samtidigt påverkar spelet eller stör målvakten blir det offside.

Sammanfattning offside fotboll

Offside kan uppstå om en anfallare står på "fel sida" som är den yta mellan målvakten och sista spelaren i backlinjen. Det innebär att anfallaren måste ligga i linje med sista spelaren i backlinjen.


Bollen måste bli spelad framåt mot motståndarmålet för att offside ska kunna uppstå.


En offsidestående spelare som inte aktivt deltar i spelet kommer inte bli avblåst för offside om inte spelaren stör målvakten. Störning kan ske då motståndare står nära målvakten vilket domaren bedömer är aktivt deltagande i spelet. Det kan ske när en spelare skymmer målvaktens sikt eller springer förbi målvakten precis när bollen blir skjuten mot mål.


Det finns flera undantag från offsideregeln. Oavsett om bollen blir slagen vid inspark, hörna eller inkast kan det aldrig bli offside. Dessutom blir det inte offside om en spelare befinner sig vid sin egen planhalva.


När en spelare lämnar planen utan tillstånd från domaren blir spelaren bedömd som om spelaren befinner sig på mållinjen vid en offsidebedömning. Om en spelare står på mållinjen mellan stolparna och samtidigt påverkar spelet eller stör målvakten blir det offside.