Vad är r system på Stryktipset?

Först och främst har du säkert hört talas om Stryktipset i spelsammanhang. Det är Svenska Spel som anordnar Stryktipset. Trots att Stryktipset är ett av våra äldsta spel i Sverige är det fortfarande oerhört populärt. Spelet kom till för första gången redan på 1930-talet. Dessutom har spelet blivit populärt eftersom det inte har ändrats. Då precis som nu går spelet ut på att gissa resultatet i tretton på förhand utvalda matcher.
Namnet Stryktipset kommer från att spelare brukade stryka de matcher som de inte ville gissa resultatet på. I Stryktipset sätter man en etta för hemmaseger, kryss för oavgjort och en tvåa för seger för bortalaget. När du spelar på Stryktipset kan du använda dig av olika system. Oavsett om du är ny på Stryktipset eller erfaren spelare har du säkert någon gång kommit i kontakt med olika system.

Vad är r system stryktipset kanske du har funderat på. Läs vidare och lär dig mer om stryktipset r system från oss på Oddsbonusaridag.

Gunnar Sjöström
2022-08-29
2022-08-29

Vad är r system stryktipset

På din stryktipskupong finns olika spelsystem som du kan använda dig av när du spelar. Förutom r systemet som vi går igenom nedan finns bland annat så kallade u system och m system. Dessutom finns en extra kupong som endast inbegriper system som är reducerade när det gäller antalet rader.
Ett r system på Stryktipset är en reducerad variant av ett vanligt traditionellt matematiskt spelsystem. Det här innebär att du kan få betydligt fler garderingar och dessutom till ett lägre pris. När du spelar med ett r system ska du komma ihåg att du går miste om kontrollen över garderingar. Därmed är det slumpen som i högre grad avgör om du vinner eller inte.
Oavsett om du väljer r system eller något annat system ska du veta att det finns både för- och nackdelar med just r systemet du bör hålla koll på. Innan du lär dig mer om för- och nackdelar är det viktigt att först förstå hur systemet fungerar. Dessutom är det viktigt att hålla koll på hur rättning av r systemet går till. När du läser vidare kommer du lära dig allt du behöver veta om hur r systemet funkar och hur du rättning går till.

Hur funkar r system på stryktipset?

Ett reducerat system är en typ av m system men betydligt mer avgränsat när det gäller rader. Det här innebär att både insatsen och vinstchansen är lägre. När du använder m system får du fem helgarderingar. Det här innebär att du på förhand vet att du kommer att ha minst fem rätt på Stryktipset.
Om du i stället använder dig av ett r system med spelvarianten ”R 5-0-18”, leder det till att 18 av 243 rader systematiskt blir utvalda. Trots den finessen får du ingen garanti för fem rätt även om r systemet ger dig fem helgarderade matcher.
När du spelar med r systemet kan du använda en förutbestämd radnyckel från Svenska Spel. Det här verktyget ger dig möjlighet att se hur många av helgarderingarna som kan gå in. Vinstchansen kan du få fram ganska snabbt genom en enkel ekvation.
Du delar antalet reducerade rader, vilket är 18, med kostnaden för rader om du spelat via m systemet. Med r systemet och medföljande fem helgarderingar får du följande vinstchans: 18 delat på 243 är lika med 0,074074. Vinstchansen blir därmed 7.4 procent.

Rätta stryktipset r system

Den matematiska chansen att vinna är inte lika stor med r system. Men summan att betala för systemkupongen är betydligt lägre. R system kan se väldigt attraktiva ut vid en första anblick. Men det gäller att du har lite extra koll på hur vinstchanserna ser ut vid olika utfall. Om du fått in samtliga spikar i ett r system kan du ändå aldrig vara säker på att du vinner full pott.
Det här vet du först när du kontrollerat radnyckeln mot matchresultaten. Chansen att vinna 13 rätt finns givetvis alltid. Samtidigt har du matematiskt sett mindre chans att vinna hela summan med pengar.

För- och nackdelar med r system

Den mindre positiva sidan med ett r system är att du inte styr över dina garderingar. Dessutom kastar du slumpartat bort många av de rader som skulle kunna ge dig 13 rätt.
Nackdelen med r system är samtidigt vinstchansen när det gäller storvinster är olyckligtvis begränsad. Dessutom ger ett r system mindre möjlighet att manöverutrymme när det gäller reducerade rader.
Trots r systemets nackdelar finns det flera fördelar med systemet. Om du väljer att spela ett r system kan du till exempel välja systemet R 7-2-108 (11). Det här innebär att du får sju helgarderingar och två halvgarderingar vilket kostar 108 kronor. Om du däremot hade valt ett matematiskt system med samma antal garderingar hade priset varit över 8 000 kronor. Därmed är r systemet betydligt mer prisvärt jämfört med ett matematiskt system.