Vad betyder höga och låga odds?

Höga respektive låga odds är säkerligen någonting som du läser och hör mest hela tiden i bettingsammanhang. Vad betyder det egentligen? Vilket är bra och vilket är dåligt? Finns det fördelar med båda typerna? Frågorna kan vara många, speciellt om man är något ny på ämnet och inte har fått en ordentlig förklaring. Vi på Oddsbonusaridag ska reda ut begreppen och se till att du har full koll på vad låga och höga odds betyder när du har läst färdigt texten.

Gunnar Sjöström
2022-07-04
2022-07-04

Odds används i flera sammanhang

För att kunna komma fram till något som närmar sig en förklaring gäller det att först och främst veta vad ett odds betyder. Det är långt ifrån endast i bettingvärlden som det används men det är trots allt där som det har en så stor funktion. Odds är nämligen kopplat till varje litet spel du lägger när du spelar på sport och andra marknader.
Ett odds bestäms utifrån sannolikheten som finns till att något ska inträffa. Det kan vara att Jönköping Södra ska gå till Champions League, att Julia Roberts ska bli president i USA eller att ett blixtnedslag ska ske på en viss plats. Vi kan fortsätta i all oändlighet, då det går att kolla på sannolikhet i mängder av olika sammanhang.
När det kommer till betting är odds ofta kopplade till att ett lag ska vinna en match, eller vilken marknad man nu spelar på. Spelbolagen, som styr oddsen, tar fram detsamma genom att sammanställa diverse typer av analyser och inte minst statistik. Dessa två punkter är alltså grundpelarna när det kommer till att ta fram ett odds.

Höga odds = låg sannolikhet

Höga odds är ofta det som lockar en, men som också har sina anledningar. Höga odds betyder nämligen att sannolikheten för att någonting ska inträffa är lägre. Ta ett exempel från Allsvenskan, där vi kan säga att GIF Sundsvall ligger sist i serien, med tio matcher kvar och en bra bit upp till nästa lag. Då är det troligtvis Sundsvall som har högst odds till att vinna serien eftersom det ter sig vara mest osannolikt.
Spelobjekt som har höga odds är visserligen det som på förhand löper minst chans att vinna. Däremot, om så skulle ske, så blir vinsten också högre. Vinstsumman bestäms nämligen utifrån en multiplikation av oddset och insatsen. Den låga sannolikheten, som i sin tur blir ett högt odds, kan generera störst vinst.

Låga odds = hög sannolikhet

Nu kanske du kan ha listat ut vad låga odds betyder. Det är faktiskt precis raka motsatsen. Om en ledare av en serie har en överlägsen ledning och chanserna att något annat lag ska ta ikapp är mikroskopiska, då kan vi räkna med att serieledaren har lägst odds. Det innebär om vi följer exempel att det laget har störst sannolikhet till att vinna. Höga låga odds används alltså för att sätta siffror på sannolikheten, hur stor och liten den än är.

Olika typer av odds

Det kan även vara bra att veta att det finns olika typer av odds, det vill säga att dessa kan visa sig på olika sätt. Så kallade decimalodds är det vi främst använder oss av och dessa kallas även europeiska odds. Det finns därtill även amerikanska odds samt engelska odds.

Europeiska odds

Dessa presenteras i decimaler och är väldigt enkla att få grepp om. Ifall du satsar 100 kronor på ett odds som är 2.00, får du dubbla summan tillbaka det vill säga 200 kronor. Detta då du gångar 100 kronor med siffran för oddset.

Amerikanska odds

En något knepigare version för den oinvigde. Här tänker man negativt och positivt. Ett negativt (allt under 2.00) amerikanskt odds visar på hur mycket du måste satsa för att vinna 100 som alltid är måttstocken. Om oddset i decimaler är över 2.00 skrivs det som positivt, med ett plustecken framför den summa du måste satsa för att vinna 100.

Engelska odds

Engelska odds kallas även för fraktionella odds och skrivs i bråkformat. Det påminner lite om amerikanska odds då den första siffran är den delen som du vinner medan den andra siffran är den del du måste satsa för att vinna. Decimaloddset 1.50 blir här 1/2 då du måste satsa 200 för att vinna 100.